Cotton

Valkea ja pellavainen lattia, jossa harjaus on suuressa roolissa. Sävy tuo mieleen perinteiset, patinoituneet puulattiat ja sopii moneen sisustustyyliin.

Timberwise parketti puulattia wooden floor parquet Lehtikuusi Larch Cotton_vaaka1

Pakettikoot (m2/pkt):

  • 185 x 2180 mm = 2,42 m2/pkt
  • 230 x 2180 mm = 3,01 m2/pkt
  • 270 x 2500 mm = 2,70 m2/pkt

Kaikki puulajit voivat reagoida liian kuivaan sisäilmaan. Mikäli sisäilman suhteellinen kosteus laskee alle suositellun 35 – 60% Rh (Relative humidity), voi lattiaan tulla halkeamia. Muista siis seurata sisäilman kosteutta varsinkin kuivina kausina, kuten mm. talvella, ja tarvittaessa lisätä kosteutta esim. ilmankostuttimella. Lehtikuusi puumateriaalina reagoi herkimmin kuivaan sisäilmaan, ja siihen voi nopeammin ilmestyä hiushalkeamia tai halkeamia. Puulle optimaalinen, 35 – 60% Rh (Relative humidity) on myös ihmiselle optimaalisin sisäilmankosteus.

Lattiat: alakerrassa Lehtikuusi Cotton harjattu ja öljyvahattu, yläkerrassa Lehtikuusi Nordic harjattu ja öljyvahattu, asennettu keväällä 2018.

Lattioiden hyviä puolia ovat kestävyys ja kovuus, ovat hyvä valinta lapsiperheessä. Lattioihin ei ole tullut kellastumia esim. mattojen takia, ja ulkonäkö on kaunis. Lattia on lämmin ja miellyttävä jalan alla, sekä myös täysin äänetön – ei narise.

Haasteitakin löytyy: lattia on vaikea pitää puhtaana “manuaalisesti”. Tästä onneksi päästiin, kun otettiin käyttöön laadukas lattiapesuri, joka imee veden lattian pinnasta heti pois. Kolojen paikkaukseen kaipaisin Timberwisen suositusta tai ohjeistusta sopivasta paikkausaineesta, jolla pienet kolot voisi peittää siististi. Valmis paikkaustuote olisi paras, mutta myös ohjeistus kolojen paikkaamiseen riittäisi.

Lisäksi mietityttää lattian ns. vuosihuolto eli miten usein ja ennen kaikkea miten ja millä aineilla lattian pintaa tulisi hoitaa esim. öljykäsittelyllä?

Timberwise vastaa: Kolojen paikkaus onnistuu joko elastisella puukitillä tai esim. Liberon täytevahalla valmistajan ohjeita noudattamalla. Tuotteita voi kysyä esimerkiksi jälleenmyyjiltämme tai lähimmästä rautakaupasta. 

Mikäli lattia alkaa olla hankala puhdistaa ihan vaan käsin moppaamalla, kannattaa tarkastaa, onko jo aika huoltoöljyämiselle. Kun pintaa suojaava väritön öljyvahakerros on kulunut käytössä, lika pinttyy lattiaan helpommin. Tällöin lattialle kannattaa tehdä koneellinen puhdistus ja huoltoöljyäminen, jonka jälkeen perusmoppauskin on taas helpompaa. Lattiapesuria käytettäessä kannattaa varmistua siitä, että kone varmasti imee veden heti pois lattian pinnalta, jottei liiallinen veden määrä vaurioita lattiaa. Helpoin tapa testata milloin on aika huoltokäsittelylle, on tehdä ns. pisaratesti. Jos vesipisara jää pintaan pisarana, on pintaa suojaava käsittely yhä ok. Mikäli pisara leviää puuhun, on suojaava käsittely kulunut, ja on tullut aika tehdä huoltokäsittely. Hoito-ohjeet ja tuotteet öljyvahatulle lattialle löytyvät täältä.

Maiju Saha, Vaasa