Usein kysytyt kysymykset

Voiko lattian asentaa heti kun se on toimitettu? Pitääkö paketit avata päivää ennen asennusta?

Lattian pitää olla noin saman lämpöinen kuin asennettavan alueen ilma. Tähän riittää yleensä n. 1–2 vrk lämpimämpään vuodenaikaan ja 2–4 vrk kylmempään, eli pakkasvuodenaikaan. Lattioiden annetaan hakea huoneen lämpötila suljetuissa paketeissa ja niitä avataan asennuksen edistyessä. Eli paketteja ei avata ennen asennusta.

Mitä parkettilaudan pohjassa olevat mahdolliset tummentumat ovat?

Kyseessä on liimassamme käytetty väriaine, jonka avulla seuraamme liimauksen onnistumista tuotannossa. Pohjaviilun huokoisuus vaihtelee, joten väriainetta voi olla pohjassa paikoitellen tai ei ollenkaan. Myös oksareikien reunoissa voi näkyä väriaineesta johtuvaa tummentumaa. Väriaineen jättämät jäljet kuuluvat tuotteeseen ja ne ovat täysin vaarattomia. Tuote voidaan asentaa huoletta.

Mikä on oikea asennussuunta?

Puulattia elää pituussuunnassa vähemmän kuin leveyssuunnassa, joten suosittelemme lattian asentamista huoneen pisimmän seinän suuntaisesti. Huolehtimalla riittävistä liikuntasaumoista lattian voi kuitenkin asentaa haluamansa suuntaisesti. Sama pätee myös valonsuuntaiseen asennustapaan: kyse on visuaalisesta, ei teknisestä asiasta.

Miksi parkettitoimitukseni sisältää useita eri pituuksia?

Kestävä kehitys on yksi yrityksemme tärkeimmistä arvoista. Noudatamme tehtaallamme ympäristöystävällistä ajattelumaailmaa ja säästämme luonnonvaroja kaikessa toiminnassamme. Eri pituuksien avulla saamme käytettyä kaiken raaka-aineen mahdollisimman tehokkaasti ja vähennettyä tuotannossa syntyvää hukkaa.

Saako parketin peittää?

Ilman että mitään poikkeavaa tapahtuu, kuten esimerkiksi puun värimuutosta, parkettia ei tulisi peittää pidempään kuin tarpeellista (max n. yksi viikko). Aikavaihtelee puulajista ja pintakäsittelystä riippuen. Tarvittaessa kysy lisää asiantuntijalta.

Voiko parketin pintaan kiinnittää teippiä?

Älä kiinnitä parkettiin teippiä, missään olosuhteissa.

Voiko kiintokalusteet asentaa parketin päälle? Voiko parketin asentaa kylmäkalusteiden ja astianpesukoneen alle?

Ei voi, mutta kalusteiden alle voi tehdä parketista yhtenäisen, irrallisen levyn. Sokkelin taakse voi tehdä koko matkalle liikuntasauman, jolloin kalusteiden alla on oma parkettilaattansa. Mikäli kalusteessa on säätöjalat, niiden alla olevaan parkettiin voi myös porata riittävän ison reiän, jolloin kaluste lepää aluslattialla.

Voiko lukkopontin liimata? Miksi osa tuotteista pitää liimata (Polar, Antarctis, jne.), vaikka niissä on lukkopontti?

Kyllä voi, katso tarkemmat ohjeet nettisivuiltamme. Tiettyjen sävyjen kohdalla suosittelemme sitä (ns. peittävät sävyt kuten esim. Polar, Coal, Antarctis), sillä peittävä pigmentti voi aiheuttaa kitkaääntä pontissa, mikä eliminoituu liimaamalla.

Miten suurelle alueelle Timberwise-lattia voidaan asentaa uivana rakenteena?

Nyrkkisääntönä voidaan pitää laudan leveyssuunnassa n. 8 m ja pituussuunnassa n.10 m. Suuremmissa lattioissa on tehtävä liikuntasauma. Asennettaessa on jätettävä elämisvaraa lattian reunoihin vähintään 10 mm. Lattian leveyden ylittäessä 6 metriä, elämisvaraa pitää lisätä 1,5 mm jokaista lisämetriä kohden. Eri huonetilat tulisi asentaa omina erillisinä laattoina, esim. L-muotoisessa tilassa kahtena erillisenä laattana, jolloin lattialla on riittävästi luontaista elämisvaraa. Mikäli haluatte välttää liikuntasaumoja huonetilojen välissä, alustaan liimaaminen on suositeltavaa.

Miten kiinnitetään taso- ja eritasolistat? Meillä on lähes lattian pintaan asti ulottuvat ikkunat, miten parketin asennus tulisi toteuttaa?

Kiinteästi aluslattiaan, ei koskaan parkettiin. Lähes lattian pintaan asti ulottuvien ikkunoiden kohdalla on asennus toteutettava joko kulmalistalla, joka on kiinteästi asennettuna pohjaan, tai vaihtoehtoisesti asentamalla parketti alustaan liimattuna.

Voidaanko Timberwise-lattia asentaa lattialämmityksen kanssa?

Timberwise-tuotteet soveltuvat hyvin asennettaviksi lattialämmityksen kanssa. Lue asennusohje huolellisesti ja ota huomioon erityisesti seuraavat seikat:

  • lattian lämpötila ei saa missään olosuhteissa nousta yli +27 °C:n
  • lattian lämpötila ei saa jatkuvasti vaihdella yli +2°C:ta (yösähkö)
  • lattialämmityskaapelit tai matto suositellaan asennettavaksi vähintään 30 mm etäisyydelle Timberwise-tuotteesta. Välissä voi olla joko ilmarako (puurakenteisessa lattiassa) tai tasoitekerros (betonilattiassa).

Lehtikuusta ei suositella asennettavaksi lattialämmityksen kanssa, mikäli ei voida taata pysyvästi ilman suhteellisen kosteuden olevan välillä 40 – 60RH. Kyseiseen puumateriaaliin saattaa tulla tätä kuivemmissa olosuhteissa halkeamia.

Muilta osin lue Timberwisen asennusohjeet.

Mistä saa hoito-ohjeet?

Hoito-ohje löytyy asennusohjeen lopusta. Asennusohje löytyy parkettipaketista. Lyhyet hoito-ohjeet löytyvät Timberwisen kotisivuilta öljyvahatuille lattioille täältä ja mattalakatuille lattioille täältä.

Miten öljyvahattua lattiaa hoidetaan?

Öljyvahatulle lattialle hoidoksi riittää imurointi parkettisuulakkeella tai roskien harjaus sekä nihkeällä mopilla moppaus. Öljyvahatut lattiamme ovat UV-kovetettuja, eivätkä ne vaadi jatkuvaa huoltoa. Öljyvahatoimittajan huoltosuositus on n. 2–5 vuoden välein. Suosittelemme pesuaineeksi Osmo Color Öljysaippuaa tai Pallmann Clean-pesuainetta. Vältä liiallista veden ja pesuaineen käyttöä. Lattian voi tarvittaessa pestä myös koneellisesti. Lisäohjeita löydät nettisivuiltamme täältä.

Pitääkö Timberwise-lattia käsitellä asennuksen jälkeen?

Lattiamme ovat UV-valolla kovetettuja ja heti valmiita käyttöön. Öljyvahatulle lattialle voi silti tehdä huoltoöljyämisen asennuksen jälkeen, jotta saumakohdissakin on varmasti suojaava öljy. Myös keittiöihin ja eteistiloihin suosittelemme huoltoöljyämistä asennuksen jälkeen kovemman kulutuksen vuoksi. Julkitiloissa käyttöönottoöljyäminen on pakollinen asennuksen jälkeen.

Miksi öljyvahattu pinta voi tuntua karhealta, onko siinä riittävästi pintakäsittelyainetta?

Timberwise käyttää tuotteissaan totuttua enemmän öljyvahaa, jolloin sen pinta voi tuntua karkeammalta. Pinta kuitenkin silottuu käytön ja lattiapesujen myötä.

Mitä alusmateriaaleja voi käyttää Timberwise-lattian alla?

Suosittelemme käyttämään Timberwisen omaa alusmateriaalia, joka toimii sekä kosteus- että äänieristeenä, jolloin voitte olla varma että alusmateriaali on riittävän jämäkkä eikä jousta liikaa. Mikäli alustassa on kosteutta (esim. betoni), on valittava kosteutta läpäisemätön materiaali. Mikäli valitsette jonkin muun alusmateriaalin kuin Timberwisen oman, suosittelemme tarkistamaan alusmateriaalin sopivuuden Timberwise-parketin kanssa jälleenmyyjältäsi tai tehtaalta.

Sopiiko lehtikuusi hyvin lattiamateriaaliksi?

Lehtikuusi on arvostettu ja sisustuksessa paljon käytetty havupuulaji. Lehtikuusen pinta-kovuus on havupuista korkein ja sopii näin erinomaisesti lattiamateriaaliksi. Lehtikuusta ei suositella asennettavaksi lattialämmityksen kanssa, mikäli ei voida taata pysyvästi ilman suhteellisen kosteuden olevan välillä 40 – 60Rh. Kyseiseen puumateriaaliin saattaa tulla tätä kuivemmissa olosuhteissa halkeamia.

Tuleeko Timberwise-lattiaan rakoja talvella?

Kuivaan aikana lattian saumoihin saattaa tulla pieniä rakoja, jotka laudan kulmissa olevan viisteen ansiosta eivät kuitenkaan normaalisti erotu silmällä. Timberwise-lattian leveyskutistuma on vain 1/6 normaaliin lautalattiaan verrattuna.

Lattiaan tullut pieniä halkeamia. Missä vika?

Puuhun saattaa tulla pieniä halkeamia, jos huonetilan ilman suhteellinen kosteus (RH) menee alle 30 prosentin. Näin tapahtuu herkemmin talvella.

Onko Timberwise varmasti suomalainen?

Nimestään huolimatta Timberwise on täysin kotimainen. Se on kotimaisessa yksityisomistuksessa, ja sen tuotanto tapahtuu Loimaalla, Varsinais-Suomessa. Yrityksemme oli ensin täysin vientipainotteinen, ja nykyäänkin sillä on vientiä ympäri maailmaa, mistä myös englanninkielinen nimi juontaa juurensa.

Mistä Timberwise tuotteiden raaka-aineet ovat peräisin?

Timberwise käyttää pääosin PEFC- ja FSC-sertifioituja raaka-aineita. Pohja- ja välirakenteessa käytämme kotimaista kuusta ja koivuvaneria. Pintamateriaalit (Tammi, Saarni ja Lehtikuusi) tulevat pääosin Keski-Euroopasta.

Mikä on ilmankosteuden vaikutus parkettiin?

Kun ilman suhteellinen kosteus (Rh%) laskee alle suosituksen, eli alle 35 %, niin puulattia (parketti) alkaa kuivua pinnasta alkaen. Kun puulattian pinta kuivuu, pyrkii se nousemaan reunoiltaan ylöspäin. Tätä tapahtuu erityisesti laudan pitkittäissuunnassa. Jos kynnyslistat tai jalkalistat eivät ole kiinnitetty kiinteästi aluslattiaan tai seinään (ei kuitenkaan koskaan parkettiin), tuntuu se parketin joustona siinä käveltäessä. Vastaavasti, jos Rh% on suurempi kuin 60% ja lattiassa tuntuu joustoa, on se merkki riittävien liikuntavarojen puutteesta.

Jos liian kuivaa olosuhdetta jatkuu pidempään (useita päiviä), alkaa myös lautojen välissä esiintyä rakoilua. Pahimmillaan pinta alkaa halkeilla. Tätä esiintyy varmuudella, kun Rh% on pienempi kuin 25 %. Halkeilu on ensimmäinen aste puulattian niin sanotulle ravistumiselle. Ravistuminen tarkoittaa puussa muodonmuutosta, mikä ei palaudu koskaan. Kosteuden normalisoituessa raot pienenevät ja jopa umpeutuvat, mutta rako jää ja aukeaa uudelleen, jos Rh% on alle suositusrajan.

Ilman suhteellinen kosteus laskee alle suositusten yleensä pakkaskaudella, mikäli asunnossa ei ole toimivaa kostutusta. Suosittelemme talvella käytettävän kostutusta lähinnä asukkaiden itsensä takia. Ihmisen hyvinvoinnin kannalta ilmankosteus suositus on sama kuin puupintaisten materiaalien.