Lakattujen pintojen hoito

Timberwise- lattia on asennuksen ja ensimmäisen siivouksen jälkeen heti valmis käytettäväksi. Lattia kestää oikein asennettuna, käytettynä ja hoidettuna vuosikymmeniä. Parkettilattian hoidossa tärkeää on:

 • Ylläpitää parkettilattialle soveltuvat olosuhteet (huoneilman suhteellinen kosteus ja lämpötila)
 • Suojata parkettia liialliselta kulumiselta (esim. eteistilat)
 • Säännöllinen puhdistus (viikkosiivouksen yhteydessä)

Puu on hygroskooppinen materiaali, eli se sitoo ja luovuttaa kosteutta vallitsevien olosuhteiden mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että parkettilattia turpoaa, kun ilman suhteellinen kosteus lisääntyy ja vastaavasti kutistuu kun ilman suhteellinen kosteus laskee. Suhteellinen ilmankosteus on tärkein parkettilattian toimivuuteen vaikuttava tekijä. Parkettilattialle optimaalinen ilmankosteus on 35 – 60% RH ja lämpötila +18 – 240C. Suositusarvojen ylittäminen tai alittaminen rasittaa aina parkettia ja vaikuttaa heikentävästi lattian toimivuuteen. Tämän vuoksi Timberwise suosittelee, että huoneilman lämpötilaa ja suhteellista kosteutta seurataan digitaalisella yhdistelmämittarilla kaikkina vuodenaikoina.

Puulattialle on ominaista, että käytön jäljet näkyvät lattiassa kulutuksen mukaan. Sekä öljyvahatun lattian että lakatun lattian hoidossa on huomioitava sen käyttöaste sekä kuluttavat tekijät. Voimakkaan kulutuksen kohteissa tai tiloissa suosittelemme suojaamaan lattiaa esim. matoilla. Naarmujen ehkäisemiseksi kannattaa huonekalujen jalkoihin laittaa huopatarrat.

Säännöllinen imurointi ja moppaus ehkäisee lian pinttymistä parketin pintaan. Lakatuille lattioille suosittelemme käytettäväksi mm. Kiilto lakatun parketin huoltotuotteita. Tuotteen voi ostaa Twise verkkokaupastamme täältä tai esimerkiksi vähittäistavarakaupoista rautakaupoista.

 • Ylläpidä oikea huoneilmankosteus (RH 35-60%) sekä ohjeiden mukainen lämpötila (+18-24°C) kaikkina vuodenaikoina. Kosteina kausina (kesä) on huolehdittava riittävästä tuuletuksesta, ja kuivina kausina (talvi) oikeasta ilmankostutuksesta käyttämällä huoneilmankosteuttajaa.
 • Estä ulkoa tulevan pölyn, hiekan ja kivien kulkeutuminen parketille ovimatoilla ulko-ovien molemmin puolin.
 • Estä vesivahinkoja asettamalla muovimatto kenkien alle eteistilassa.
 • Imuroi ja moppaa säännöllisesti, jotta lika ei pinty parketin pintaan.
 • Käytä niukasti vettä siivouksessa – parketin pinnan tulee olla kuiva minuutin jälkeen moppauksesta.
 • Vältä vahvoja pesuaineita, jotta parkettia suojaava lakkakerros ei kulu pois.
 • Vältä liiallisen pesuaineen käyttöä, jotta parketin pintaan ei muodostu likaa keräävää pesu-ainekerrosta.
 • Puhdista tahrat välittömästi.
 • Käytä huopatassuja huonekalujen jaloissa estämään parketin naarmuuntumista sekä suojaa lattia pyörällisen työtuolin alta.
 • Huonekalujen ja mattojen paikkaa kannattaa vaihtaa säännöllisesti, jotta lattian väri pysyy tasaisena sen altistuessa UV-valolle.

LAKATUN LATTIAN HOITO

Timberwisen lakatut lattiat ovat pintakäsitelty tehtaalla kulutuksenkestävällä ultraviolettivalokovetteisella akrylaattilakalla. Lakka ei luovuta sisäilmaan terveydelle haitallisia aineita eikä formaldehydiä. Lakatun lattian ylläpito ja huolto on helppoa ja yksinkertaista noudattamalla aiemmin yllä lueteltuja ohjeita.

Imuroi pois irtoroskat ja pyyhi lattiaa nihkeällä mikrokuitumopilla tai lattiapyyhkeellä. Älä kastele lattiaa tarpeettomasti, vaan käytä aina niukasti vettä puulattioita pestessäsi. Pesuliuokseksi suosittelemme lämmintä vettä ja mietoa puulattioille soveltuvaa puhdistusainetta, esim. Kiilto lakatun lattian pesuainetta. Harjatuilla pinnoilla suosittelemme käyttämään mikrokuitumoppia jossa on ”nypyläinen” pinta, jolla pääsee paremmin myös harjattuihin puunsyihin.

Ohjeita tahrojen poistoon:

 • Hedelmien, marjojen, maitotuotteiden, mehujen, virvokkeiden, viinin, kahvin, teen ja virtsan jäljet saa parhaiten poistettua synteettisillä pesuaineilla.
 • Rasvan, öljyn, kengänjälkien, kenkävoiteen, tervan, pien ja suklaan aiheuttamat tahrat puhdistetaan mineraalitärpätillä.
 • Kuulakärkikynän, musteen, huulipunan ja konttorikemikaalien jälkiin käytetään talousspriitä.
 • Veritahrat puhdistetaan kylmällä vedellä.

Timberwise lankkuparketin uudelleen hionta ja lakkaus

Jos lakattu pinta vuosien käytön jälkeen on himmentynyt tai kulunut, Timberwise- lattian voi hioa ja pinta käsitellä uudelleen. Tämän työn tekeminen kannattaa teettää alan ammattilaisella, niin saat parhaiten moitteettoman ja uudenveroisen lattiapinnan.

HUOM! Harjattujen puulattioiden pintarakenne muuttuu, jos pintaa hiotaan. Timberwise parketin pintasäle on n. 3,5 mm paksu, joten harjatun lattian voi ammattilainen hioa jopa 3 kertaa.

Lataa tästä hoito-ohje.