Öljyvahattujen pintojen hoito

Timberwise- lattia on asennuksen ja ensimmäisen siivouksen jälkeen heti valmis käytettäväksi. Lattia kestää oikein asennettuna, käytettynä ja hoidettuna vuosikymmeniä. Parkettilattian hoidossa tärkeää on:

 • Ylläpitää parkettilattialle soveltuvat olosuhteet (huoneilman suhteellinen kosteus ja lämpötila)
 • Suojata parkettia liialliselta kulumiselta (esim. eteistilat)
 • Säännöllinen puhdistus (viikkosiivouksen yhteydessä)

Puu on hygroskooppinen materiaali, eli se sitoo ja luovuttaa kosteutta vallitsevien olosuhteiden mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että parkettilattia turpoaa, kun ilman suhteellinen kosteus lisääntyy ja vastaavasti kutistuu kun ilman suhteellinen kosteus laskee. Suhteellinen ilmankosteus on tärkein parkettilattian toimivuuteen vaikuttava tekijä. Parkettilattialle optimaalinen ilmankosteus on 35 – 60% RH ja lämpötila +18 – 24°C. Suositusarvojen ylittäminen tai alittaminen rasittaa aina parkettia ja vaikuttaa heikentävästi lattian toimivuuteen. Tämän vuoksi Timberwise suosittelee, että huoneilman lämpötilaa ja suhteellista kosteutta seurataan digitaalisella yhdistelmämittarilla kaikkina vuodenaikoina.

Puulattialle on ominaista, että käytön jäljet näkyvät lattiassa kulutuksen mukaan. Sekä öljyvahatun lattian että lakatun lattian hoidossa on huomioitava sen käyttöaste sekä kuluttavat tekijät. Voimakkaan kulutuksen kohteissa tai tiloissa suosittelemme suojaamaan lattiaa esim. matoilla. Naarmujen ehkäisemiseksi kannattaa huonekalujen jalkoihin laittaa huopatarrat.

Säännöllinen imurointi ja moppaus ehkäisee lian pinttymistä parketin pintaan. Timberwiselta voi tarvittaessa tilata kattavan hoitosetin öljyvahatuille lattioille, joka sisältää: Pesuainetiivisteen, puhdistus- ja hoitovahan sekä värillisen tai värittömän öljyvahan pienten naarmujen korjaamiseen. Lakatuille lattioille suosittelemme käytettäväksi Kiilto lakatun parketin huoltotuotteita. Tuotteet ovat ostettavissa Twise verkkokaupastamme täältä tai hyvinvarustelluista rautakaupoista.

Timberwise lattioiden ylläpito ja huolto on helppoa ja yksinkertaista noudattamalla seuraavia ohjeita:

 • Ylläpidä oikea huoneilmankosteus (RH 35-60%) sekä ohjeiden mukainen lämpötila (+18-24°C) kaikkina vuodenaikoina. Kosteina kausina (kesä) on huolehdittava riittävästä tuuletuksesta, ja kuivina kausina (talvi) oikeasta ilmankostutuksesta käyttämällä huoneilmankosteuttajaa.
 • Estä ulkoa tulevan pölyn, hiekan ja kivien kulkeutuminen parketille ovimatoilla ulko-ovien molemmin puolin.
 • Estä vesivahinkoja asettamalla muovimatto kenkien alle eteistilassa.
 • Imuroi ja moppaa säännöllisesti, jotta lika ei pinty parketin pintaan.
 • Käytä niukasti vettä siivouksessa – parketin pinnan tulee olla kuiva minuutin jälkeen moppauksesta.
 • Vältä vahvoja pesuaineita, jotta parkettia suojaava öljyvaha- tai lakkakerros ei kulu pois.
 • Vältä liiallisen pesuaineen käyttöä, jotta parketin pintaan ei muodostu likaa keräävää pesuainekerrosta.
 • Puhdista tahrat välittömästi.
 • Käytä huopatassuja huonekalujen jaloissa estämään parketin naarmuuntumista sekä suojaa lattia pyörällisen työtuolin alta.

YKSITYISKODIT – HOITO JA KUNNOSSAPITO

Imuroi pois irtoroskat ja pyyhi lattiaa nihkeällä mikrokuitumopilla tai lattiapyyhkeellä. Älä kastele lattiaa tarpeettomasti, vaan käytä aina niukasti vettä puulattioita pestessäsi. Pesuliuokseksi suosittelemme lämmintä vettä ja mietoa puulattioille soveltuvaa puhdistusainetta, kuten esim. hoitavaa Osmo Color Öljysaippuaa tai Saicos wash care tiivistettyjä pesuainetta. Muista tutustua huolella pesuainepakkauksen käyttö- ja annosteluohjeisiin. Mikäli lika ei lähde edes vahvemmalla öljysaippualiuoksella voit kokeilla tahrojen poistoon hoito- tai puhdistusvahaa.

Jos puulattian pinta on vaurioitunut, esim. kalusteita siirreltäessä, voidaan korjaukseen levittää paikallisesti Puulattioille tarkoitettua öljyvahaa. Alla yksityiskohtaisemmat ohjeet naarmujen sekä isompien vauriokohtien korjaamisesta:

Naarmujen korjaus:

 • Puhdista naarmukohta pehmeällä pienellä harjalla (esim. kynsiharja) niin, että kaikki pöly ja lika lähtevät naarmukohdasta.
  • Väritön lattia: Käsittele naarmuuntunut kohta värittömällä öljyvahalla, esim. pumpulipuikon avulla.
  • Värikäsitelty lattia: Käsittele naarmuuntunut kohta sopivan värisellä puuvahalla, esim. pumpulipuikon avulla. Värin korjauksessa huomioitava myös ajan vaikutus väriin sekä se ettei uusi korjattu kohta välttämättä näytä samalta kuin ympäröivä lattiapinta, vaikka korjaukseen käytetty sävy olisi sama kuin alkuperäisessä käsittelyssä.
 • 2-3 minuutin kuluttua voit pyyhkiä ylimääräisen öljyvahan pois naarmukohdasta (tarpeen vaatiessa tee uusintakäsittely kunnes pinta on hyvä, tai värillisissä lattioissa haluttu sävy on saavutettu).
 • Anna korjatun kohdan kuivua n. 1 vrk ja viimeistele korjaus värittömällä öljyvahalla.
 • Anna käsitellyn kohdan kuivua vähintään 12 tunnin ajan.

Isompien vauriokohtien korjauksessa ota yhteyttä ammattilaiseen.

Värikäsiteltyjen lattioiden paikoittainen korjaus:

Öljyvahatuissa lattioissa UV-kovetteinen öljyvaha suojaa parketin värikäsittelyä sekä itse puuta. Näin ollen lattian kulumista ei-toivotulla tavalla voidaan ehkäistä huolehtimalla värittömän pintakerroksen kunnosta. Noudattamalla edellä annettuja ohjeita lattia säilyy kunnossa vuosia. Jos lattian väripinta vahingoittuu, se on mahdollista korjata hiomalla ja öljyvahaamalla vahingoittunut kohta uudelleen (lopullisen pinnan vastattava ympäröivän lattian hiontaa):

 • Valkoiset lattiat: levitä hyvin ohut kerros valkoiseksi sävytettyä puuvahaa (esim. Osmo Color öljyvaha nro 3041, 3040, 3111 tai Saicos color wax nro 3009, 4009, 3100 lattian valkoisuuden mukaan) vaurioituneeseen kohtaan ja pyyhi liinalla saadaksesi sävyn samanlaiseksi kuin muualla lattiassa. Anna kuivua. Sen jälkeen levitä pintakerros öljyvahaa (esim. Osmo Color nro 3041 tai Saicos 3100) luonnonharjassiveltimellä tai nukkaamattomalla liinalla. Anna kuivua ohjeen mukaan.
 • Tummat lattiat: levitä hyvin ohut kerros Puuvahaa (lattian värisävyä) ja pyyhi liinalla saadaksesi sävy samanlaiseksi kuin muualla lattiassa. Sen jälkeen levitä yksi ohut kerros väritöntä öljyvahaa (esim. Osmo Color nro 3062 tai Saicos nro 3305) luonnonharjassiveltimellä tai nukkaamattomalla liinalla. Anna kuivua ohjeen mukaan.

Sellaisen parketin korjaaminen, jossa on läpikuultava värikäsittely, vaatii erityistä taitoa, etteivät korjausjäljet näy. On tärkeää, että uusi ja vanha käsittely menevät osittain päällekkäin, jotta pigmentit sekoittuvat ja lopputuloksesta tulee hyvä. Jos lattia on pahasti kulunut, suosittelemme koko lattian hiomista ja uudelleenkäsittelyä mieluummin kuin sen osittaista korjaamista. Tässä tapauksessa suosittelemme ottamaan yhteyttä ammattilaiseen.

HUOM! Harjattujen puulattioiden pintarakenne muuttuu, jos pintaa hiotaan. Timberwise parketin pintasäle on n. 3,5 mm paksu, joten harjatun lattian voi hioa jopa 3 kertaa.

Koko lattian hoitokäsittely:

Kun lattia on kulunut ja lika pinttynyt pintaan, on aika hoitokäsitellä lattia. Aloita käsittely lattian huolellisella pesulla öljysaippualla tai vastaavalla neutraalilla pesuaineella. Kun pinta on puhdas ja kuiva, korjaa naarmut ja kulumat ensin naarmujen korjaus ohjeen mukaisesti. Anna kuivua ja käsittele sen jälkeen koko lattianpinta seuraavasti:

 • Valkoiset lattiat: levitä hyvin ohut kerros valkoista öljyvahaa tuotteen käyttöohjeen mukaisesti. Huomioi että ainetta levitetään erittäin ohuesti, 1 litran määrällä käsittelee lattiaa vähintään 50 m2 pinnan kunnosta riippuen. Anna kuivua ohjeen mukaan.
 • Tummat lattiat: levitä hyvin ohut kerros väritöntä öljyvahaa tuotteen käyttöohjeen mukaisesti. Huomioi että ainetta levitetään erittäin ohuesti, 1 litran määrällä käsittelee lattiaa vähintään 50 m2 pinnan kunnosta riippuen. Anna kuivua ohjeen mukaan.

JULKISET TILAT – HOITO JA KUNNOSSAPITO

JULKITILOISSA ASENNUKSEN JÄLKEINEN HUOLTOÖLJYÄMINEN ON PAKOLLINEN. TÄMÄ ENSIMMÄINEN HUOLTOÖLJYÄMINEN TULEE SUORITTAA HETI ASENNUKSEN JÄLKEEN, ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA. TILAN KÄYTTÖÖNOTTO ILMAN ASENNUKSEN JÄLKEISTÄ HUOLTOÖLJYÄMISTÄ ON KIELLETTY.

Päivittäinen hoito:

Siivoa lattialta irtoroskat ja lika, kuten hiekka, pöly, jne. Siivous tehdään joko imurilla (harjasuutin käytössä), parkettimopilla (ei lankamoppi) tai pehmeällä harjalla. Tarvittaessa pyyhi lattiaa nihkeällä mopilla. Älä kastele lattiaa tarpeettomasti.

Kerran viikossa tai tarvittaessa:

Suorita ensin ohjeiden mukainen päivittäinen hoito, jonka jälkeen pese lattia nihkeällä mopilla ja miedolla pesuaineella. Pesuliuokseksi suosittelemme lämmintä vettä ja mietoa puulattioille soveltuvaa puhdistusainetta, kuten öljysaippuaa tai wash care tiivistettä. Mahdolliset vaikeasti lähtevät tahrat suosittelemme poistamaan hoito- ja puhdistusvahalla (Osmo tai Saicos).

Kuukausittainen hoito:

Siivoa lattialta irtoroskat ja lika, kuten hiekka, pöly, jne. Siivous tehdään joko imurilla (harjasuutin käytössä), parkettimopilla (ei lankamoppi) tai pehmeällä harjallla. Pese lattia öljysaippualla. Sekoita saippua kädenlämpöiseen veteen, sekoitussuhde tuotteen käyttöohjeen mukaan. Suihkuta pesuliuos lattiaan suihkekannulla ja pese lattia joko parkettimopilla tai koneellisesti. Koneellisesti pestessä älä käytä yhdistelmäkonetta. Oikeanlainen lattianpesukone on painava (n. 30 – 40 kg) ja hitaalla nopeudella pyörivä (150 – 200 rpm). Älä koskaan kaada vettä suoraan lattialle, jolloin vesi voi päästä parketin saumoista lattian sisään ja vahingoittaa lattiaa. Poista likainen vesi lattialta paksulla pyyhkeellä tai vesi-imurilla.

Kvartaaleittain tai puolivuosittain:

Aloita hoitoöljyäminen aina lattian puhdistuksella. Pese lattia huolellisesti ohjeen mukaan. Toista pesu tarvittaessa. Erittäin likaisen lattian puhdistamiseen voi käyttää myös kevyesti hiovaa ruskeaa laikkaa tai pintapesulaikkaa. Anna puhdistetun pinnan kuivua vähintään muutaman tunnin ajan normaaleissa olosuhteissa, kunnes pinta on kuiva. Älä kaada öljyä/öljyvahaa suoraan lattiapinnalle, jos on vaara, että öljyä pääsee valumaan lattianrakoihin. Käytä tarvittaessa ainemäärän mittaamiseen annostelupulloa tai mitta-astiaa, jotta annettuja levitysmääriä ei ylitetä. Tutustu tarkempiin tuotekohtaisiin työohjeisiin ennen työn aloittamista, ja tee tarvittaessa koelevitys onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi.

Väritön lattia: Levitä väritön hoitoöljy tai öljyvaha puupinnalle lattianhoitokoneella, jossa on valkoinen laikka. Öljyä kuluu 100 neliölle noin 1…1,5 litraa puulajista ja pinnan kunnosta riippuen. Voit levittää hoitoöljyn tai öljyvahan myös mikrokuiturullalla tai -mopilla. Viimeistele öljy-
käsittely välittömästi hiertämällä pinta lattianhoitokoneella, jossa on valkoinen laikka. HUOMAA! Mikäli hoitoöljyäminen tehdään anti-sliptuotteilla, ei levitystä viimeistellä lattianhoitokoneella.

Valkoinen lattia: Levitä kuultava valkoinen hoitoöljy tai värillinen öljyvaha puupinnalle lattianhoitokoneella, jossa on valkoinen laikka. Öljyä kuluu 100 neliölle noin 1…1,5 litraa puulajista ja pinnan kunnosta riippuen. Voit levittää hoitoöljyn tai öljyvahan myös mikrokuiturullalla tai -mopilla. Viimeistele öljykäsittely välittömästi hiertämällä lattianhoitokoneella, jossa on valkoinen laikka.

Värillinen lattia: Korjaa paikoittain kulunut väri tai naarmu paikallisesti lisäämällä väriä rikkoutuneeseen kohtaan esim. liinalla niin, että pinnasta tulee värin korjauksen jälkeen mahdollisimman tasavärinen. Anna korjauksen kuivua kunnollisesti ennen öljyämistä alla olevan ohjeen mukaisesti.

Voit uusia kevyesti kuluneen väripinnan sävytetyllä öljyvahalla. Lisää värittömän öljyvahan sekaan 5–10 % lattiassa käytettyä värisävyä tuotteen käyttöohjetta noudattaen. Levitä sävytetty öljyvaha lattianhoitokoneella, jossa on valkoinen laikka. Öljyä kuluu 100 neliölle noin 1…1,5 litraa puulajista ja pinnan kunnosta riippuen. Voit levittää öljyvahan myös mikrokuiturullalla tai -mopilla. Viimeistele öljyvahaus välittömästi hiertämällä lattianhoitokoneella, jossa on valkoinen laikka. HUOMAA. Mikäli hoitoöljyäminen tehdään anti-sliptuotteilla, ei levitystä viimeistellä lattianhoitokoneella.

ÖLJYN KUIVUMINEN

Huoltoöljytyn pinnan on kuivuttava kunnollisesti ennen tilan käyttöönottoa. Varaa yhden öljykerroksen kuivumiselle aikaa vähintään 12 tuntia, tarvittaessa kauemmin, riippuen huoltotoimenpiteistä, olosuhteista ja tuotteesta. Öljyn/öljyvahan kuivumiseen vaikuttavat mm. lämpötila, ilmankosteus, ilmanvaihto ja levityskerroksen paksuus. Varmista että tila on hyvin tuulettuva kuivumisen aikana.

HUOM!

 • Huonekalujen alla kannattaa käyttää huopasuojia.
 • Toimistotuolit, joissa on huonekalupyörät, on syytä sijoittaa suojamattojen päälle.
 • Älä käytä lattioiden pesussa hankaavia ainesosia sisältäviä pesuaineita.
 • Käytä kynnysmattoja.
 • Työvälineiden pesu aromaattivapailla tai vähäaromaattisilla liuottimilla.
 • Huonekalujen ja mattojen paikkaa kannattaa vaihtaa säännöllisesti, jotta lattian väri pysyy tasaisena sen altistuessa UV-valolle.