Pintakäsittelyt & pintatyöstöt

Pinnasta parketti tunnetaan! Monipuolisesta valikoimastamme löydät varmasti juuri oikeanlaisen pinnan lattiallesi. Erityyppiset pinta- ja värikäsittelyt, lakkaukset ja vahaukset tekevät puupinnasta persoonallisen ja ilmeikkään sekä parantavat myös lattian kestävyyttä. Tilaamalla mallipaloja voit tutustua tarkasti eri vaihtoehtojen ominaisuuksiin.

Pintakäsittelyt

Öljyvahattu – Suojaa ja luonnollisuutta

Öljyvahattu – Öljyvaha on himmeäkiiltoinen tai lähes matta. Se on luonnollisemman näköinen kuin esim. perinteinen korkeakiiltoinen lakka. Öljyvaha on kasviperäinen ja näin ollen ekologisempi vaihtoehto. Se on myös pinnaltaan hengittävä, jolloin puun lämpö tulee paremmin pintaan, mutta pinta hylkii kuitenkin likaa ja kosteutta. Se ei ole liukas, ja esim. kotieläimien anturat saavat paremman tartuntapinnan öljyvahatusta kuin lakatusta pinnasta.

UV-kovetettu öljyvaha on yhtä helppohoitoinen kuin esim. lakattu pinta. UV-valo kovettaa öljyvahan pinnan huomattavasti kovemmaksi kuin vaikkapa perinteisen luonnonöljyn pinta on. Näin ollen kovetettua öljyvahaa ei myöskään tarvitse käsitellä uudelleen kuin kulutuksen ja tarpeen mukaan – ei puolivuosittain, kuten on totuttu ajattelemaan luonnonöljyjen kanssa. Esim. julkisissa tiloissa, missä kuljetaan kengät jalassa ja hiekkaa yms. kulkeutuu sisälle, tarvitaan useammin huoltoa kuin yksityiskodeissa, missä kuljetaan yleensä sukkasillaan tai paljain jaloin. Suosittelemme öljyvahatun lattian hoitokäsittelyä heti asennuksen jälkeen julkitiloihin sekä tiloihin, jotka ovat alttiimpia kovalle kulutukselle (lapsiperheet, kotieläimet, kengillä kulku).

Ylläpitoon riittää imurointi ja nihkeällä mopilla moppaus. Öljyvahatun pinnan voi myös korjata/paikata paikallisesti, jolloin koko lattiaa ei tarvitse käsitellä uudelleen.

Käytämme tuotteissamme totuttua enemmän öljyvahaa, jolloin pinta tuntuu karkeammalta, mutta silottuu käytön ja lattianpesujen myötä. Tuote on heti valmis käyttöön ilman hoitoöljyämisiä – paketista lattiaan!

Lakattu – Pinta kuin silkkiä

Lakattu – Lakkakäsittely on perinteinen tapa käsitellä lattioita. Lakka tuo kulutuspintaan öljyvahaa enemmän kulutuskestävyyttä, joten se on erinomainen vaihtoehto esim. aula-, eteis- ja keittiötiloihin, joissa on enemmän kulutusta kuin esim. olohuoneissa tai makuuhuoneissa. Valikoimassamme on värisävyjä, joita saa sekä öljyvahattuna että mattalakattuna, jolloin koko asunto/tila on samaa sävyä, mutta esim. aulassa ja keittiössä on kestävämpi mattalakattu pinta. Timberwisella on kolme eri lakkavaihtoehtoa: normaalilakka (kiiltoaste 25), mattalakka (kiiltoaste 10) ja extreme-mattalakka (kiiltoaste 5). Useimmiten tuotteissa käytetään mattalakkaa; korkeakiiltoista lakkaa emme käytä tuotteissamme.

Pintatyöstöt

Hiottu pinta – Hienostunut ja viimeistelty

Hiottu pinta – perinteinen ja klassinen käsittelytapa: tasainen, sileä ja selkeälinjainen. Hiotusta pinnasta tulee esiin puun luontainen kovuus. Osan tuotteista saa tuotannollisista syistä vain hiottuna. Hiottu pinta on hienostunut ja elegantti. Hiottu pinta öljyvahan/luonnonöljyn kanssa on herkempi naarmuille, joten julkitiloihin sekä hieman enemmän kovalle kulutukselle alttiisiin tiloihin (lapsiperheet, kotieläimet, kengillä kulku) suosittelemme harjattua pintaa.

Harjattu pinta – Puulattia aidoimmillaan

Harjattu pinta – harjaus nostaa puun syykuvion pintaan, jolloin puun struktuuri tulee esiin. Harjattu pinta on miellyttävä jalalle, ja sitä suositellaan lemmikkieläin- ja lapsiperheille, koska naarmut eivät näy samalla tavalla kuin hiotusta sileästä pinnasta. Emme käytä harjauksessa syvän ja terävän jäljen tekeviä teräsharjoja, vaan pehmeämpiä erikoisnylonharjoja. Tällöin myös kulutuskestävyys on parempi. Harjattu lattia on hiottua lattiaa vaativampi pitää puhtaana, säännöllinen siivous ehkäisee lian pinttymistä parketin pintaan. Suosittelemme harjatun ja öljyvahatun lattian hoitokäsittelyä heti asennuksen jälkeen. Kaikkiin tuotteisiin harjausta ei ole saatavana.