Cognac, Lehtikuusi

Larch brushed Cognac_kitchen

”Koirataloudessa lattiat ovat kovassa kulutuksessa”

Omakotitalomme valmistui vuonna 2005 maaseudulle, ja kodissamme asuu kahden aikuisen lisäksi useampikin koira, sillä omistamme mäyräkoirakennelin. Jo pintamateriaaleja valitessamme tiesimme, että kodissamme tullaan kävelemään myös kengät jalassa, sisään kantautuu hiekkaa ja lattian pinta tulee kulumaan varmasti koirien tassujen alla. Halusimme kuitenkin ehdottomasti puupintaisen lattian, sen aidon materiaalin ja askeltamismukavuuden vuoksi.

Etsimme siis lankkuparkettia, joka kuluu kauniisti, on helposti hoidettavissa ja myöhemmin myös mahdollisesti uudistettavissa. Tärkeä asia oli myös yhteensopivuus lattialämmityksen kanssa. Ihastuimme Timberwisen harjattuun, öljyvahattuun (sävy konjakki) 18,5 cm leveään lankkuparkettiin. Valintaan vaikutti myös toimijan kotimaisuus ja vastuullisesti tuotetut raaka-aineet, sekä lattian myrkyttömät liimat.

13 vuodessa lattiamme kului kovan käytön ja melko vaihtelevan hoidon seurauksena kauniisti rustiikkiseksi, mutta tuossa vaiheessa kaipailimme jo hiukan vaaleampaa lattiaa tumman konjakin tilalle. Päätimme siis uudistaa lattian. Lattiaremontti oli helppo: ammattilainen hioi lattiat koneellisesti, korjasi muutamat halkeamat näppärästi tasaiseksi ja lakkasi lattian vaaleaksi. Muutos onnistui täydellisesti. Värin vaihtumisen lisäksi lattian pinta jätettiin sileäksi aiemman harjatun sijaan. Tämän olemme kokeneet paremmaksi viimeistelyksi koirataloudessa, karvat eivät ”maastoudu ” lankkujen syihin vaan ovat imuroitavissa tehokkaammin pois. Jos nyt ryhtyisimme rakentamaan, emme oman käyttökokemuksemme perusteella edes harkitsisi muita lattiamateriaalivalmistajia. Kokemuksemme perusteella voimme suositella Timberwisen tuotteita myös eteenpäin.

Jutta Rissanen, päätoimittaja TALO-lehti / Mäyräkoirakennelin omistaja