Puu, viisas valinta

Kauneutta, kestävyyttä ja hyvinvointia kotiin

Kaipaatko jalkojesi alle lämpöä, kestävyyttä ja kauneutta? Valitse puu. Se on aina viisas valinta. Puulattiat eivät ole vain sisustuselementti, vaan ne tarjoavat lukuisia etuja niin kodin tunnelmaan kuin asukkaiden terveyteenkin. Tutustu puun monipuolisiin hyötyihin ja ota askel kohti kauniimpaa, kestävämpää ja terveellisempää kotia.

Lämmintä tunnelmaa ja kestävyyttä

Puulattiat ovat kuin perusta kodin lämpimälle tunnelmalle. Ne ovat kauniit katsoa, miellyttävät ja lämpimät jalalle, sekä samalla kestävä ja pitkäikäinen valinta. Laadukkaat ja hyvin hoidetut puulattiat säilyttävät kauneutensa vuosikymmenien ajan. Puulattian kestävyyden salaisuus piilee sen hiottavuudessa. Timberwise parketin pintasäle on n. 3,5 mm paksu, joten lattian voi hioa jopa 3 kertaa. Kun lattia ajan saatossa kuluu tai kun sisustusmieltymyksesi muuttuvat, puulattian voi hioa ja käsitellä uudelleen, jolloin lattia näyttää jälleen kuin uudelta. Hyvin hoidettuna puulattia kestää sukupolvelta toiselle.

Hyvinvointia ja elpymistä

Sisätilojen vaikutus hyvinvointiimme on merkittävä, sillä vietämme suuren osan ajastamme sisätiloissa – jopa 80%. Puun käyttö sisustuksessa ei ole pelkästään esteettinen valinta, vaan sillä on todistettuja positiivisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin ja käyttäytymiseen. Vaikka täsmällistä syytä puun myönteisille vaikutuksille ei vielä täysin tunneta, lukuisat tutkimukset ovat todistaneet sen terveyttä ja elpymistä tukevan ominaisuuden. Yleisesti, puupinnan kosketus on paitsi kokemuksellisesti myös fysiologisesti myös muita materiaaleja lempeämpi. 

Luonnonvarakeskuksen ja Tampereen yliopiston Wood for Good -tutkimuksissa on havaittu, että puun läsnäolo alentaa stressiä ja verenpainetta sekä vaikuttaa myönteisesti ihmisten käyttäytymiseen ja sosiaaliseen havainnointiin sisätiloissa. Puu voi parhaimmillaan toimia terveyttä tukevana materiaalina, jonka läsnäolo on yhdistetty kielteisten tuntemusten vähenemiseen, ärtyneisyyden laskuun, kehon vireystilan kohoamiseen ja tarkkaavaisuuden paranemiseen. Esimerkiksi työtiloja vertailtaessa on havaittu, että huoneissa, joissa on puisia kalusteita, stressitaso oli alhaisempi verrattuna muihin tiloihin. Samanlainen vaikutus on havaittu myös kouluissa, joissa kokopuisessa luokkahuoneessa oppilaiden stressitasot olivat vähäisemmät verrattuna perinteisiin luokkahuoneisiin.

Psykologisesti puun läsnäolo voi vaikuttaa jopa ihmisten havainnointiin ja käyttäytymiseen. Esimerkiksi työtiloissa, joissa on käytetty puumateriaaleja, työntekijöiden arvioidaan olevan asiantuntevampia, menestyvämpiä ja luovempia. Puun lämpö ja luonnollisuus voivat myös lisätä työntekijöiden viihtyvyyttä ja sitoutumista työhönsä.

Puu vaikuttaa positiivisesti myös huoneilman suhteelliseen kosteuteen. Säilyvyyden kannalta, puulle optimaalinen huoneilman suhteellinen kosteus on n. 35 – 60 Rh%. Liiallinen kosteus voi johtaa muodonmuutoksiin, kun taas liian kuiva ilma voi aiheuttaa puun halkeilua. Siksi onkin suositeltavaa ylläpitää huoneilman kosteustasoa välillä 35–60 prosenttia, jotta puumateriaalit pysyvät terveinä ja hyväkuntoisina. Tämä kosteustaso ei ole tärkeä vain puulle itselleen, vaan se voi vaikuttaa myös meidän ihmisten hyvinvointiin. Kun huoneilman kosteus on sopivalla tasolla, se voi auttaa vähentämään hengitystieongelmia, iho- ja silmäoireita sekä muita terveysongelmia, jotka voivat johtua liian kuivasta tai kosteasta ilmasta.

Ekologisesti kestävä valinta

Puun käyttö sisätiloissa ei ole vain hyödyllistä ihmisten hyvinvoinnille, vaan se on myös ekologisesti kestävä vaihtoehto. Metsä on luonnollinen hiilinielu, joka sitoo ilmakehän hiilidioksidia puustoon ja maaperään. Puun rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa on merkittävä, ja sen kyky toimia hiilinieluna ja hiilivarastona tekee siitä olennaisen osan kestävää kehitystä edistäviä toimia. Panostaminen puun kestävään käyttöön, puumateriaaleihin ja puurakentamiseen onkin keskeinen askel kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Lattia on yksi kotisi suurimmista pinnoista. Se on läsnä joka huoneessa ja se tuntuu jalkojesi alla joka päivä. Valitsemalla puun lattiamateriaaliksi, teet viisaan valinnan sekä itsesi että ympäristön kannalta. Sen lämpö, kauneus ja kestävyys tekevät siitä ihanteellisen ja pitkäikäisen valinnan kodin lämpimään tunnelmaan. Lisäksi puun myönteiset vaikutukset ihmisen hyvinvointiin ja ympäristöömme tekevät siitä kestävän ja tulevaisuuteen suuntautuneen vaihtoehdon.

***

Haluatko oppia lisää parketista ja sen ominaisuuksista? Tutustu valikoimaamme ja ota askel kohti kestävää ja kaunista kotia! Löydät myös inspiraatiota ja hyödyllistä tietoa parketin valintaan liittyen tutustumalla Parketin valinnan ABC-oppaaseemme.

TUTUSTU VALIKOIMAAMME

PARKETIN VALINNAN ABC

Artikkelin lähteet:
https://www.luke.fi/fi/uutiset/puumateriaalien-kaytosta-saa-hyvinvointibonuksen/
https://puuinfo.fi/puutieto/puun-sisailmavaikutukset/fysiologiset-ja-psykologiset-ominaisuudet/
https://puuinfo.fi/puutieto/puun-sisailmavaikutukset/puupintojen-terveysvaikutukset-sisatiloissa-tutkimustuloksia/
https://www.upmmetsa.fi/tietoa-ja-tapahtumia/artikkelit/metsa-on-seka-hiilinielu-etta-hiilivarasto/