Miten lattian sävy vaikuttaa tilaan?

Tässä artikkelissa käsittelemme sitä, kuinka lattian sävyllä voi vaikuttaa tilan tunnelmaan ja ulkonäköön. Lattiasävyn valinnalla on suuri merkitys sisustuksen kokonaisuudessa, sillä onhan lattiapinta-ala iso osa huoneen tai tilan kokonaisuutta. Me Timberwisella tiedämme, että lattia on iso hankinta ja autammekin mielellämme tämän suunnittelussa ja toteutuksessa.

Vaaleat lattiat

Saat ilmavan ja avoimen näköisen tilan vaaleilla lattiasävyillä, kuten vaalea tammi tai harmaan eri sävyillä. Ne heijastavat luonnonvaloa tehokkaasti, mikä tekee huoneesta valoisamman ja suuremman tuntuisen. Vaalea lattia on erityisen suosittu pienissä tiloissa, joissa avaramman ilmeen luominen on usein tavoitteena. Vaaleat lattiat sopivat myös upeasti pohjoismaiseen sisustustyyliin. Esimerkiksi Timberwisen Snöhetta sävyllä et voi mennä vikaan vaaleaa lattiaa suunnitellessasi. Tämä on ehdottomasti ajaton ja upea sävy lattiassa.

Vaalean ja kauniin tammilattia huoneessa, jossa iso ikkuna, jonka edessä muhkea vaalea nojatuoli, kukka ja jalkalamppu.

Tammi Classic 185mm, Snöhetta, harjattu ja öljyvahattu

Tummat lattiat

Toisaalta tummemmat lattiasävyt, kuten esimerkiksi Biscuit Grey, Amore Brown tai Choco, voivat tuoda tilaan lämpöä ja syvyyttä. Ne luovat elegantin ja viihtyisän ilmapiirin, erityisesti suuremmissa huoneissa. Tummempi lattia voi myös toimia kontrastina vaaleille seinille ja huonekaluille, luoden visuaalisesti mielenkiintoisen kokonaisuuden. Jos käytät  sisustuksessasi kirkkaita värejä, tumma lattia on tällöin juuri oikea valinta korostaen kaluteiden sävyjä.

 

Tammi Classic 185mm, Biscuit Grey, harjattu ja öljyvahattu

Tilan tyyli

Lisäksi lattian sävy voi vaikuttaa tilan tyyliin. Vaaleat puulattiat voivat sopia hyvin skandinaaviseen tai moderniin sisustukseen, kun taas tummemmat sävyt voivat olla elegantteja ja perinteisiä. Rustiikkinen tunnelma voidaan luoda valitsemalla lattian lajitelmaksi vintage tai olive, jolloin lattiassa sallitaan enemmän puun luonnollista sävy vaihtelua ja oksakohtia sekä elävyyttä.

On myös mahdollista käyttää lattian sävyä yhdistämään eri tiloja tai luomaan visuaalisia rajapintoja. Yhtenäisen lattian sävyn valinta eri huoneissa voi tehdä tilasta yhtenäisen ja harmonisen kokonaisuuden. On tärkeää huomata, että lattian sävy ei ole ainoastaan esteettinen valinta, vaan sillä voi olla myös käytännöllisiä vaikutuksia. Esimerkiksi vaalea lattia voi piilottaa paremmin pölyn ja naarmut, kun taas tummempi lattia voi näyttää siistimmältä pidemmän aikaa. Lattian hoitamiseen on hyvä muistaa säännöllinen siivous ja valitsemallesi pintakäsittelylle sopivat tuotteet. Hoitotuotteet saat tilattua kätevästi tästä

Timberwise parketti puulattia wooden floor parquet Saarni Ash Antarctis

Saarni, Select 185mm, Antarctis, harjattu, mattalakattu

Kaiken kaikkiaan lattian sävyllä on suuri rooli tilan ilmeessä ja tunnelmassa. Valinnassa on otettava huomioon tilan koko, valaistus, tyyli ja käyttötarkoitus, jotta lopputulos vastaa toiveita ja luonnollisesti sulautuu osaksi kokonaisuutta. Lattia on parhaimmillaan hoidettuna elämäsi lattia.