Timberwisen Designparketin suunnittelija Harri Koskinen

”Nautin siitä, mitä teen niin paljon, että unohdan olevani töissä”

Timberwise otti yhteyttä muotoilija Harri Koskiseen pyytääkseen apua tärkeällä asialla. Timberwisella toivottiin uutta elämää tuotannosta jäljelle jääneille parketin paloille, hyvälle materiaalille, joiden mitta ei  riitä perinteiseksi lankkuparketiksi. Koskinen otti vastaan haasteen ja onnistui suunnittelemaan parketille  muodon, jossa lyhyemmät palat ovat etu ja onnistuneen sekä tyylikkään lopputuloksen vaatimus. Syntyi Designparkettimallisto.

Aluksi hyödynnettiin nimenomaan tuotannosta jäljelle jääneitä ”liian lyhyitä” – eli tähän tarkoitukseen ihan  täydellisiä – paloja. Mutta kuinkas kävikään. Asiakkaat innostuivat raikkaasta ja klassisesta mallista niin,  etteivät ylijäämistä työstetyt palat enää riittäneetkään ja Timberwise investoi uuteen tekniikkaan hankkimalla CNC-työstökeskuksen. Nyt pienempiä paloja valmistetaan myös juuri Designparketteja  ajatellen.

Mikä sinua inspiroi designparkettimalleja suunnitellessa?

Pidin jo alunperin siitä ajatuksesta, että lattiatuotannosta yli jäänyt materiaali pystyttäisiin hyödyntämään  kauniina ja mielenkiintoisena kokonaisuutena. Tämä ekologinen näkökulma tässä mallistossa on mielestäni  merkityksellinen.

Piirsin ja pohdin palojen mukana tuomaa pikselöityä maailmaa. Pyrin suunnitellessa luomaan parkettipalojen ääriviivoista mahdollisimman ehyen kuvion, joka paikoitellen antaa jopa kolmiulotteisen vaikutelman. Lattiassa on monta ladontatapaa ja ne, jotka me annamme malleiksi ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, millaisen kokonaisuuden paloista saa aikaan. Asiakkaalla on mahdollisuus latoa lattia haluamallaan tavalla ja suunnitella paloista omannäköinen kokonaisuus.

Millaiseen kotiin suunnittelemasi designparketti sopii?

Se sopii mihin tahansa. Kun asiakkaan lähtökohta on se, että hän haluaa laadukkaan ja pitkäikäisen lattian,  ovat valintakriteerit täytetty. Koen, että Designparketti on ajaton ja sopii myös eri aikakausien koteihin – se  näyttää hyvältä niin modernissa kodissa kuin vanhan kivitalon sisälläkin.

Mistä ideasi kumpuavat?

Keskustelemalla, pohtimalla ja piirtämällä saan parhaat ideani. Koen, että uuden työn edessä huolellisen taustatyön tekeminen on erityisen tärkeää. Pohdin tulevan tuotteen klassisuutta ja sen valmistamiseen liittyviä lainalaisuuksia, jotka tulevat vaikkapa tuotannon määrittämistä säännöistä.

Miten ruokit luovuuttasi?

Utelias mieli on luovuuden lähde. Teen töitä monelle erilaiselle asiakkaalle, ja heillä kaikilla on omat tarpeensa ja toiveensa. Hyödynnän ideoita ja ajatuksia monipuolisesti, ja hyvä ajatus voi syntyä oikeastaan missä tilanteessa tahansa.

Ajattelen, että työni on luovan työn ohella myös vahvasti logiikkaa vaativaa. Työni perustuu vahvasti myös  materiaalin tuntemukseen ja erilaisten tuotantotapojen rajoitteisiin ja mahdollisuuksiin.

Nautin työstäni niin paljon, etten esimerkiksi ajattele tarvitsevani vapaa-aikaa siksi, että kaipaisin lepoa työstä. Ajattelen myös, etten voi tehdä vaikkapa liian pitkiä päiviä. Toimistollani on hyvä kolmen ihmisen  tiimi ja lähtökohtaisesti teemme kuitenkin ihan perusmittaista työviikkoa. Ongelmanratkaisu, ideointi ja  piirtäminen ovat niin palkitsevia, että välillä unohdan olevani töissä.

 

Teksti: Cozy
Sisustuskuvat: Mikko Ryhänen
Sisustuskuvien stailaus: Susanna Vento