Perhepiirissä

Loimaalla, peltomaiseman keskellä seisovissa Timberwisen tehtaissa käy kova suhina. Suurtaajuuspuristin ja ponttikoneet pauhaavat, katon rajassa sprinklerit suihkivat vettä ilmaan pitäen kosteuden tasapainossa. Tässä tehtaassa pääosassa ovat puu ja sen optimaaliset olosuhteet. Niistä pitävät huolen 26 käsiparia tehtaalla ja 10 yrityksen myynnissä ja hallinnossa. Ne kaikki haluavat valmistaa parasta mahdollista lattiaa.

Kaikki sai alkunsa yli kaksikymmentä vuotta sitten. Silloin Markku Mäkitalo osti entisen hitsausrobottitehtaan hallin Loimaan Puujalkalasta yritykselleen. Sen seinien sisään syntyi Puujalkalan Puu -yritys ja halu yltää parhaaseen lopputulokseen.

Vuonna 1999 yritys vaihtoi nimensä Timberwiseksi ja samalla alkoi päämäärätietoinen brändinrakennustyö. Elämäsi lattiaa syntyy osaavissa käsissä – ja voisi sanoa, että vahvasti perhepiirissä. Yrityksessä brändijohtajana töitä tekee Laura Lankinen, Markun tytär. Pääkaupunkiseudun myynnistä vastaa puolestaan Jaakko Mäkitalo, Markun poika. Sisarusparven kolmas jäsen, Anu-tytär, on mukana emoyhtiön, Cartem Oy:n hallituksessa. Tuplaeläkeläinen ja 69-vuotias Markku tulee Timberwisen tehtaalle miltei joka päivä. Vaikka samassa toimistossa häärivät niin sisarukset kuin isäkin, pääosin säilyy sopu.

-Emme tunnusta riitelevämme, mutta toisinaan puhumme kyllä isoilla kirjaimilla, Markku-isä nauraa.

Vääntöä voi tulla vaikkapa siitä, että isä edelleen osallistuu moneen asiaan, kuten vaikkapa taloudenpitoon – vaikka lasten mielestä ei aina välttämättä tarvitsisi. Pohjimmiltaan kaikki ovat kuitenkin hyvillään siitä, että töitä tehdään nimenomaan yhdessä.

-Isä ei ole koskaan pakottanut meitä mukaan yrityksen toimintaan. Olemme täällä vapaasta tahdosta ja innostuksesta alaa kohtaan, Laura summaa.

Viimeisin perheen sisältä tullut vahvistus on Jaakko. Hänen jättäessään golf-ammattilaisen uransa pienempään rooliin vuonna 2018, piti alkaa miettiä, että mitä muuta sitä elämässään tekisi. Työpaikat muualla kuin perheyrityksessä eivät tuntuneet vaihtoehdoilta.

-Kyllä isä taisi olla aika mielissään, kun kerroin hänelle ajatuksistani tulla mukaan Timberwisen toimintaan. Kun otetaan huomioon, että Anu tekee töitä hallituksesta käsin, ja äiti pitää kotijoukkona tärkeää osaa arjesta yllä, on siinä käytännössä koko ydinperheemme koossa yrityksen palveluksessa, Jaakko kertoo.

Yrityksen juuret ovat edelleen vahvasti Loimaalla, ja suurin osa väestä työskentelee sieltä käsin. Toimiston ja tehtaan ikkunoista voi katsella metsää ja horisonttiin levittäytyvää peltomaisemaa – Loimaata parhaimmillaan. Täältä, maalaismaiseman keskeltä, lattiaa lähtee esimerkiksi Norjaan, Ruotsiin kuin myös vaikkapa Kiinaan ja Koreaan asti. Vienti on edelleen suurin osa, 60 prosenttia, yrityksen liikevaihdosta. Yritys kasvaa tasaisen varmasti koko ajan.

Kaksikymmentä vuotta sitten entiseltä hitsausrobottitehtaalta alkunsa saanut tarina jatkuu edelleen, vahvistuu vain.

-Vaikka teemme toki liiketoimintaa, on perheyrityksessä myös voimakas tunnelataus monien asioiden osalta. Ensimmäinen lapsenlapseni oli tehtaalla viime talvena jo osa-aikatöissä. Hänen näkeminen omissa työpuuhissaan sai ihan herkistymään, Markku summaa.

 

Teksti ja kuva: Cozy