New start with Timberwise

Alkuperäinen kirjoitus julkaistu 11.8.2018 Maiju Saw-blogissa.

Hei! Nyt vihdoin lattiaremontti on siinä vaiheessa, että voin ottaa lopputuloksesta kuvia sekä kirjoittaa hieman tarkemmin, mitä kaikkea siihen sisältyi. Alkuperäinen lähtötilannehan oli se, että talossa oli laskujeni mukaan ainakin yhdeksää eri lattiamateriaalia – tummanharmaata vinyylilaminaattia aulatiloissa, useita erilaisia laminaatteja ylä- ja alakerrassa, muovimattoa Paavon huoneessa sekä vielä laattaa eteisessä. Vaikutelma oli sekava, halpa sekä kaikinpuolin epäesteettinen, kun joka huoneessa oli vastassa eri lattiamateriaali. Ensimmäisessä näytössä meille vakuuteltiin, että alkuperäiset lautalattiat löytyisivät kaikkien kerrosten alta eli se tietysti sytytti meidän kiinnostuksen. Tieto piti kyllä paikkansa, mutta kun pääsimme puheisiin itse myyjän kanssa selvisi, että lautalattioiden kunto olisi melko suurella varmuudella erittäin huono ja että joistain kohdista se olisi purettu kokonaan pois. Tässä kohdassa aloin jo vahvasti epäröidä koko kauppoja, koska tiesin etten mitenkään tulisi toimeen silloisen lattiasekamelskan kanssa.

Talon ostaminen riippui tietenkin lattioita enemmän meidän silloisen asunnon myynnistä. Löimme merimiehen kanssa kättä päälle, että mikäli asunto menisi kaupaksi ilman välittäjää, käyttäisimme siinä säästetyn rahan talon lattiaremonttiin. Ja niinhän siinä onnekkaasti kävi, että sain melko pian alkaa miettiä uuteen taloon lattiavaihtoehtoja! Jo heti alusta asti oli selvää, että panostaisimme aitoon puulattiaan, joka sopii vanhan talon henkeen sekä yhteen monenlaisen sisustuksen kanssa. Aloin käymään vaihtoehtoja läpi kotimaiselta Timberwiseltä eikä muuta tarvinnut sen jälkeen enää miettiä! Timberwisen parketit valmistetaan Suomessa Loimaalla PEFC-sertifioidusta puusta ja kokonaan ilman formaldehydipitoisia liimoja. Tuotteilla on jopa ainoana Suomessa Suomen Allergia- ja Astmaliiton Allergiatunnus!

Kävin katsomassa Timberwisen eri parkettivaihtoehtoja ensin äidin kanssa, joka on hyvä makutuomari. Päädyimme yksissä tuumin lähes heti lehtikuusiparkettiin, joka on kivan elävä sekä ehkä eniten perinteisen lautalattian oloinen. Lehtikuusi NORDIC tuntui heti oikealta valinnalta yläkerran makuuhuoneisiin. Koska ihania parkettivaihtoehtoja on Timberwisellä paljon, halusin ylä- ja alakertaan eri lattiat. Ne kun eivät mistään kohdasta näy samalla silmäyksellä. Niinpä pohdin pitkään lehtikuusi COTTONin ja valkoöljyvahatun saarniparketin välillä. Lehtikuusi COTTON vei kuitenkin voiton, koska jälleen kerran pidin sen elävyydestä sekä kauniin vaaleasta pinnasta (molempien parkettien leveys on muuten 185 mm). COTTON tuntui myös helpoimmalta yhdistää olemassa oleviin huonekaluihin eli sitäkin kannattaa lattiaa valitessa miettiä!

Parkettien valinnan jälkeen alkoikin sitten homman haastavin osuus eli vanhan talon epätasaisten lattioiden purku ja suoristus. Purimme kahdesta huoneesta lattiat perustuksia myöten, koska niiden välillä oli isot tasoerot muihin lattioihin nähden. Erityisesti olohuoneen ja ruokailuhuoneen välillä ollut 5 cm korkuinen kynnys olisi häirinnyt vähintään 15 kertaa päivässä eli lattiat oli pakko suoristaa samalle tasolle. Samalla kävimme läpi koko lattiapinta-alan (160 m2) pitkän vatupassin kanssa, sillä aluslattian tulee olla tasainen – sallittu tasaisuuspoikkeama on ±2 mm kahden (2) metrin matkalla. Jouduimmekin paikoittain suoristamaan lattioita hiomalla sekä tasoitemassalla. Tässä oli iso homma! Timberwisen sivuilta löytyy kaikesta huomioon otettavasta kattavasti tietoa.

Emme olleet merimiehen kanssa asentaneet koskaan edes vaatekaappiin laminaattia eli päätimme luottaa asennuksessa ammattilaisiin. Heiltä alakerran parketin asennus sujui seitsemässä tunnissa! Se tunne oli ihan älytön, kun töistä kotiin tullessa vastassa oli maailman kaunein parketti! Melkein oikeesti itkin ilosta! Yläkerran lattiat saapuivat tämän jälkeen parin viikon päästä, mutta asentajilta ei löytynyt lähiviikoille yhtäkään asennusaikaa. Niinpä istutin merimiehen läppärin ääreen ja näytin hänelle saman Timberwisen WiseLoc-parketin asennusvideon, jonka olin itse ehtinyt katsoa jo varmaan kymmenen kertaa. Yläkerran parketin asennus hoitui tämän jälkeen meidän omin voimin noin kahdessa ja puolessa päivässä. Asennus oli paljon pelättyä helpompaa ja itse asiassa jopa ihan hauskaa, kun saimme yhdessä sen parissa puuhastella. Huvinsa kullakin, heh!

En voi sanoin kuvailla, miten suuri vaikutus uusilla lattioilla on ollut koko kodin tunnelmaan. Ne ovat olleet aivan kaikki kaikessa! Tuntuu kuin vanha talo olisi jälleen herännyt henkiin, sen pimeisiin nurkkiin on tullut valoa ja lämpöä, ja yhdessä täyspuisten korkeiden listojen kanssa vaikutelma on arvokas ja yhtenäinen. Tähän on nyt todella helppoa rakentaa toimiva sisustus, jossa on sekä vanhaa että uutta. Olen molempiin parketteihin todella tyytyväinen enkä tekisi mitään toisin. Aito puupinta on jalan alla lämmin, ei kopise eikä kiillä. Myös siivoajan kannalta molemmat parketit ovat armollisia, sillä niissä ei juurikaan näy pöly ja vaikeatkin tahrat irtoavat mopatessa helposti. Oikein hoidettuna pinta on myös kestävä eikä lainkaan niin arka kuten ennalta pelkäsin. Toki pieniä kolhuja on jo ehtinyt syntyä, mutta ne eivät oksien ja puunsyiden seasta hyppää silmään. Tämä oli todellakin panostus, joka kannatti tehdä ja joka tuottaa meille iloa moniksi vuosiksi eteen päin!

In collaboration with Timberwise Parquet

I can hardly remember how our home used to look like with nine different floors and floor types. Nine! Can you imagine?! It was clear from day one, that we needed to renovate the floors and although it has been lot of work, this has been a decision we don´t have to regret. Our parquet comes from Finland, where it is made from PEFC certified wood from the EU area. It has no formaldehyde-containing adhensives – first in the world!  We chose larch parquet with two different finishes. Upstairs we have the very natural larch NORDIC and downstairs larch COTTON. I´m more than pleased with both of them! I think floor is the most crucial thing, when it comes to home decoration – it literally sets the ground for everything.

Maiju valitsi kotiinsa seuraavat Timberwise-tuotteet:

Lehtikuusi Natural 185 mm Nordic, harjattu ja öljyvahatu

Lehtikuusi Natural 185 mm Cotton, harjattu ja öljyvahattu

 

Teksti: Maiju Saha
Linkki alkuperäiseen blogikirjoitukseen
Kuvat: Maiju Saha