Arjen pyöritystä kestävä kaunis lattia

Lattiamateriaalin valinta on yksi uuden kodin sisustamisen vaikeimmista päätöksistä. Sitä se on etenkin kodeissa, missä lattialla tulee tepsuttelemaan aikuisten lisäksi lapsia ja kotieläimiä. Tässä kohtaa yleisesti ryhdytään puntaroimaan lähinnä materiaalin kestävyyttä, pestävyyttä ja hoidettavuutta. Esteettisyys ja muut arvot unohdetaan kokonaan.

Tömps, viuuuuh, muksis, loiskis ja trööt. Tätä kaikkea, sen enempää erittelemättä, lattian tulee kestää lapsi- ja koiraperheessä. Usein juuri siksi lattia päädytään valitsemaan sen huokean hinnan perusteella. Ratkaisua perustellaan sillä, että edullisen materiaalin vaurioituminen ei harmita tai, että se on vain väliaikainen ratkaisu, joka vaihdetaan sitten kun… Eli useimmat meistä elävät elämänsä ihanimmat vuodet ”sittenkun ”-lattiansa kanssa, joka harmittaa lähes aina siinä astellessa, ainakin ulkonäkönsä puolesta.

Harvemmin ajatellaan, että edullisesti hankittu materiaali saattaa olla myös turvallisuusriski etenkin kodissa asuville lapsille ja kotieläimille, vaikka terveysnäkökulman olisi syytä olla aina tärkein valintakriteereistä. Lattianraosta puskevat liimakatkut tai itse hajua erittävä lattiamateriaali ovat omiaan tukkeuttamaan niin nuolevan ja konttaavan lapsen kuin kotieläimenkin nenän. Kaikki me ymmärrämme mitä vahinkoa se saattaa aiheuttaa ihmisen alulle, mutta entäpä esimerkiksi koiralle?

Hajuaisti on koiran vahvin ja tärkein aisti. Jos kodissasi asuu lemmikki, esimerkiksi vaikkapa käyttökoira, onko sen jopa satojatuhansia kertoja ihmisiä tarkempaa hajuaistia järkevää turmella omalla ajattelemattomuudella? Tai jos koiranpennut voivat saada allergiakohtauksia jopa sanomalehdistä, joissa muste haisee kun niitä käytetään pissapapereina, tai tuoksuvista lattianpesuaineista, mitä vaikutuksia on lattioista johtuvalla jatkuvalla hajualtistuksella?

Toinen harvemmin eläinkodeissa huomioitu asia on liukkaus. Kun liian sileällä pinnalla sutiva eläin venäyttää itsensä, lopputulos on ikävä. Kipeät selät ja koivet ovat erittäin yleisiä hoidettavia eläinlääkäriasemilla, osteopaateilla ja hierojilla. Pahimmillaan liukastumiset saattavat kuitenkin aiheuttaa jopa kroonisia ja kivuliaita vaivoja, joista eläimet eivät osaa edes omistajilleen kertoa.

Eläintalouksiin sopivaa lattiamateriaalia valittaessa huomioidaan aina sen hoidettavuus ja uusittavuus. Oikein hoidetun luonnonmateriaalin vahvuuksiin kuuluu, että se kestää hyvin ajoittaisia haasteita. Vahinkopissit, sisään kulkeutunut rapa tai kaatunut vesikuppi, eivät pilaa puupintaista lattiaa, jos lattian hoito ja puhdistus on ollut asianmukaista.

Lopulta useiden vuosien kulutusta kestänyt laadukkainkin lattia näyttää tiensä päähän tulleelta. Tai sitten ei, tässä nimittäin punnitaan laatu lopullisesti. Parhaat lattiat kestävät hiomista ja uutta suojaavaa käsittelyä, jolla kodin tärkeimmälle pinnalle saadaan rutkasti elinvuosia lisää.

Lattiamateriaalin valinnassa ei siis kannata ainakaan säästää, eihän?

Kirjoittaja Jutta Rissanen asuu kahdeksan pitkäkarvaisen mäyräkoiran kanssa maalla omakotitalossa, jossa lattioiksi kaikkialle kotiin on valittu elämää kestävä Timberwise lankkuparketti. Nyt 15 käyttövuoden jälkeen lattia on hiottu ja käsitelty taas uudenveroiseksi.

Jutta Rissanen
Päätoimittaja

MediaExtra Oy

jutta.rissanen@mediaextra.fi