USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Onko Timberwise varmasti suomalainen?

Nimestään huolimatta Timberwise on täysin kotimainen. Se on kotimaisessa yksityisomistuksessa, ja sen tuotanto tapahtuu Loimaalla, Varsinais-Suomessa. Yrityksemme oli ensin täysin vientipainotteinen, ja nykyäänkin sillä on vientiä ympäri maailmaa, mistä myös englanninkielinen nimi juontaa juurensa.

Mistä Timberwise tuotteiden raaka-aineet ovat peräisin?

Timberwise käyttää pääosin PEFC- ja FSC-sertifioituja raaka-aineita. Pohja- ja välirakenteessa käytämme kotimaista kuusta ja koivuvaneria. Pintamateriaalit (Tammi, Saarni ja Lehtikuusi) tulevat pääosin Keski-Euroopasta.

Voidaanko Timberwise-lattia asentaa lattialämmityksen kanssa?

Timberwise-tuotteet soveltuvat hyvin asennettaviksi lattialämmityksen kanssa. Lue asennusohje huolellisesti ja ota huomioon erityisesti seuraavat seikat:

  • lattian lämpötila ei saa missään olosuhteissa nousta yli +27 °C:n
  • lattian lämpötila ei saa jatkuvasti vaihdella yli +2°C:ta (yösähkö)
  • lattialämmityskaapelit tai matto suositellaan asennettavaksi vähintään 30 mm etäisyydelle Timberwise-tuotteesta. Välissä voi olla joko ilmarako (puurakenteisessa lattiassa) tai tasoitekerros (betonilattiassa).

Lehtikuusta ei suositella asennettavaksi lattialämmityksen kanssa, mikäli ei voida taata pysyvästi ilman suhteellisen kosteuden olevan välillä 40 – 60RH. Kyseiseen puumateriaaliin saattaa tulla tätä kuivemmissa olosuhteissa halkeamia.

Muilta osin lue Timberwisen asennusohjeet.

Miten öljyvahattua lattiaa hoidetaan?

Imuroimalla irtoroskat ja pyyhkimällä nihkeällä mopilla säännöllisesti. Pesuliuokseksi suosittelemme lämmintä vettä ja mietoa pesuainetta, esim. Osmo Colorin Öljysaippuaa, joka samalla hoitaa lattiaa. Timberwise -parketissa käytetään UV-kovetteista öljyvahaa, joka kestää kulutusta. Uudelleenkäsittely tarvitaan kulutuksesta riippuen usein vasta vuosien jälkeen.

Pitääkö Timberwise-lattia käsitellä asennuksen jälkeen?

Timberwise-lattia on valmis käytettäväksi heti asennuksen jälkeen. Öljyvahatun lattian voi halutessaan käsitellä Osmo Colorin Hoito- ja puhdistusvahalla ennen käyttöönottoa.

Miksi öljyvahattu pinta voi tuntua karhealta, onko siinä riittävästi pintakäsittelyainetta?

Timberwise käyttää tuotteissaan totuttua enemmän öljyvahaa, jolloin sen pinta voi tuntua karkeammalta. Pinta kuitenkin silottuu käytön ja lattiapesujen myötä.

Mitä alusmateriaaleja voi käyttää Timberwise-lattian alla?

Suosittelemme käyttämään Timberwisen omaa alusmateriaalia, joka toimii sekä kosteus- että äänieristeenä, jolloin voitte olla varma että alusmateriaali on riittävän jämäkkä eikä jousta liikaa. Mikäli alustassa on kosteutta (esim. betoni), on valittava kosteutta läpäisemätön materiaali. Mikäli valitsette jonkin muun alusmateriaalin kuin Timberwisen oman, suosittelemme tarkistamaan alusmateriaalin sopivuuden Timberwise-parketin kanssa jälleenmyyjältäsi tai tehtaalta.

Sopiiko lehtikuusi hyvin lattiamateriaaliksi?

Lehtikuusi on arvostettu ja sisustuksessa paljon käytetty havupuulaji. Lehtikuusen pinta-kovuus on havupuista korkein ja sopii näin erinomaisesti lattiamateriaaliksi. Lehtikuusta ei suositella asennettavaksi lattialämmityksen kanssa, mikäli ei voida taata pysyvästi ilman suhteellisen kosteuden olevan välillä 40 – 60Rh. Kyseiseen puumateriaaliin saattaa tulla tätä kuivemmissa olosuhteissa halkeamia.

Tuleeko Timberwise-lattiaan rakoja talvella?

Kuivaan aikana lattian saumoihin saattaa tulla pieniä rakoja, jotka laudan kulmissa olevan viisteen ansiosta eivät kuitenkaan normaalisti erotu silmällä. Timberwise-lattian leveyskutistuma on vain 1/6 normaaliin lautalattiaan verrattuna.

Miten suurelle alueelle Timberwise-lattia voidaan asentaa uivana rakenteena?

Nyrkkisääntönä voidaan pitää laudan leveyssuunnassa n. 8 m ja pituussuunnassa n.10 m. Suuremmissa lattioissa on tehtävä liikuntasauma. Asennettaessa on jätettävä elämisvaraa lattian reunoihin vähintään 10 mm. Lattian leveyden ylittäessä 6 metriä, elämisvaraa pitää lisätä 1,5 mm jokaista lisämetriä kohden. Eri huonetilat tulisi asentaa omina erillisinä laattoina, esim. L-muotoisessa tilassa kahtena erillisenä laattana, jolloin lattialla on riittävästi luontaista elämisvaraa. Mikäli haluatte välttää liikuntasaumoja huonetilojen välissä, alustaan liimaaminen on suositeltavaa.